Naviga MBS Oy on Lohtajalla toimiva lasikuituveneitä valmistava perheyritys. Toiminnan aloitti Jalmari Lukkarila omakotitalonsa vaatimattomissa kellaritiloissa. Hän halusi kehittää pyyntiretkiään helpottaakseen muovisen jollan, jonka tuli kestää vaativissa olosuhteissa ja samalla kulkea kevyesti raskaassakin lastissa. Jollien kehittämistavoitteissa ja valmistuksessa onnistuttiin. Sen myötä aloitettiin isompien soutuveneiden valmistus. Innostuksesta muovimateriaalin mahdollisuuksiin kehiteltiin yhä isompia veneitä ja myös kysynnän herättyä aloitettiin 1960- luvun loppupuolella kalastusveneiden valmistus.

Veneenrakennuksen laajetessa siirtyi toiminta Lohtajan Seurakunnalta ostettuun vanhaan kiinteistöön. Vuonna 1981 perustettiin Lukkarilan Veneet Oy, ja työntekijöinä olleet vävyt ryhtyivät osakkaiksi. Keväällä 1997 yritys muutti isompiin tiloihin Lohtajan Karhintien varteen. Toukokuussa 1998 yrityksen nimi muutettiin paremmin toimintaa kuvaavammaksi Naviga MBS (Modified Boats) Oy:ksi.

Ajo-ohje Naviga MBS Oy:n pihaan


Kaikki venemallit ovat itse suunniteltuja ja käytännön tarpeista kehitettyjä. Siksi ne soveltuvatkin erittäin hyvin vaativaan ammattikäyttöön. Veneet valmistetaan tilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaisesti, eli jokainen vene on yksilö. Päämalleina ovat Naviga 10s, Naviga 8s, FF 1080 ja Naviga 630, jotka kaikki ovat liukuvarunkoisia.

Kuvia veneen valmistuksesta

Naviga-veneitä on valmistettu useita satoja. Suomi on pääasiallinen markkina-alue, mutta ulkomaan vienti on nykyään myös merkittävä, jopa 50% vuosituotannosta. Navigoita on viety Saksaan ja Belgiaan, etäisimmät jopa Ibizalle, Fäärsaarille ja Azoreille. Viime vuosien ajan Naviga MBS Oy onkin keskittynyt voimakkaasti koko Euroopan markkinoille. Tavoitteena on tulevaisuudessakin valmistaa kestäviä, turvallisia ja kauniita Navigoita.